Författare

THERESÉ GRANWALD

”När jag var liten hade mina föräldrar en plansch på vår toalett med bilder på olika saker som folk hade slängt. Det var kapsyler, förpackningar, trasiga köksgrejer och slitna leksaker. Ovanför sakerna stod: ”Barn ser skatter i allt”. Jag minns hur jag satt på toaletten och tänkte på det där. Att jag en gång skulle bli stor. Och att jag då skulle förlora ögat, det magiska, som såg skatter i allt. Jag minns att jag var väldigt rädd för det.

För jag såg faktiskt skatter i allt. Mamma sa ofta att jag inte skulle ljuga så mycket. Men jag ljög faktiskt inte. Jag trodde på det själv! Det var inte osanning, det var fabel, det var fantasi, och det var fantastiskt och spännande och läskigt. Jag trodde på de små små tomtarna som bodde i det nedfallna trädet invid cykel- banan på väg till skolan, jag trodde på det läskiga mopedgängetsom härjade i dungen utanför mina föräldrars hus och kidnappade barn, jag trodde att jag var en prinsessa, tillfångatagen av en ond rymdhärskare och att jag var den enda med förmågan att rädda världen. Och jag var faktiskt övertygad om att vår fritidsledare Mats hade en uppgörelse med ryssarna och försökte smuggla in bomber med vårt fritids som täckmantel.

När mina föräldrar läste högt för mig då färdades jag in i boken, jag drack te med bävrarna i Narnia, jag åt utflyktsmackor med femgänget, jag spelade in ljud med min lilla bärbara kasettbandspelare och hoppades höra spökröster som i Tordyveln flyger i skymningen.

Och det är därför jag skriver. För att jag inte vill förlora mitt barnseende. Min tillgång till den magiska världen där allt, precis allt, är möjligt.

Förutom att vara författare är jag verksam som lärare i litterärt skapande, låtskrivare och översättare. Jag bor i Lund men om jag skulle plantera ett träd någonstans skulle jag göra det på Gotland, för där hör jag hemma. Jag har en pojke som är fyra år och tillsammans upptäcker vi världen.”

Kontaktwww.granwald.se

Illustratörer

LISA WOOL-RIM SJÖBLOM

Det har inte alltid varit självklart att jag skulle bli illustratör, däremot har det alltid varit tydligt att jag skulle syssla med bokproduktion i någon form. Som barn brukade jag rita, berätta och binda mina egna böcker som jag sen bytte med en vän i vår lilla bokklubb. Genom åren har jag pendlat mellan att helt gå upp i tecknandet, att vara läslus, att förälska mig i och lär mig nya språk, att jobba i bokhandel och i förlagsbranschen och att formge böcker. Jag tror att det enda jag inte gjort är att arbeta på tryckeri. Såvida man inte räknar de ändlösa timmar vid kopiatorn då jag tagit fram egna fansins, affischer och flyers. 

Idag är jag främst verksam som serietecknare, illustratör och grafisk formgivare och det är en ynnest att kunna arbeta med detta. Trots att utmaningarna är stora och att pennan ibland känns väldigt tung, finns det inget annat jag hellre skulle göra. Det vita papprets oändliga möjligheter tar med mig på hisnande äventyr jag aldrig trott jag skulle få uppleva. Tillsammans med huvudpersonen i Therése Granwalds och min bok En kottesaga, får jag till exempel rida på en älg och flyga på en kråka. Det är inte illa alls. Det är heller inte illa att jag kan sätta mig ner vid ritbordet och bestämma att jag vill verka för att bredda representationen av utsatta minoriteter. Att både gestalta livsvillkor vi kanske inte hör så mycket om, och att teckna utseenden som kanske sällan får synas. Det är fantastiskt att ens tecknande ena dagen kan ge uttryck för den ilska och frustration man kan känna inför världens mörker, för att nästa dag ge liv åt gulliga djur som äter paj.

Kontakt: woolrim.wordpress.com

SANDRA FRÖJD

”Jag heter Sandra Fröjd och det är jag som har illustrerat bilden till Hundra Hundars hemsida. Utöver att ha tecknat i hela mitt liv studerade jag praktiskt konst på Långholmens folkhögskola i ett år. Jag älskar böcker och att måla, så det här var det perfekta uppdraget! Jag lärde känna Patricia, som startat förlaget, på en kurs som heter Förlagskunskap vi tog tillsammans. Några av mina favoritillustratörer är Sven Nordqvist, Stina Lövkvist och Tove Jansson. Vanligtvis målar jag i akvarell men även med olja, akryl, blyerts och digitalt. Sedan älskar jag att få arbeta med detaljer, natur och luriga varelser, det är något som inspirerar mig.”

Kontakt: Epostsandrafrojd@gmail.com Instagram: a_colorful_invitation

Kontakt:
Telefon: 073-702 87 58  
Epost: info@forlagethundrahundar.se
Instagram: @forlagethundrahundar  
Facebook: @forlagethundrahundar 
© Förlaget Hundra Hundar